Waarom elke honingliefhebber mede moet proeven

blog afbeelding 20220531641

Mede: zoete en droge varianten

De alcoholische drank mede is nog niet bij iedereen bekend. Bij de gewone slijterij is het drankje nog nauwelijks te krijgen. Op festivals en historische feesten kom je het heerlijke honingdrankje echter steeds vaker tegen. Mede staat bekend als zoete drank, maar wist je dat je net als bij wijn ook droge varianten hebt? Afhankelijk van de hoeveelheid en soort honing die is gebruikt, varieert de smaak. De exclusieve drank smaakt meestal wel iets zoeter en zachter dan wijn. We vertellen hier meer over honingdrank, die in de oudheid als godendrank bekend stond.

Ander drankje dan honingwijn

Het is een beetje verwarrend, maar mede is niet hetzelfde als honingwijn. Echte honingwijn wordt namelijk gemaakt met druiven. Na de gisting wordt honing toegevoegd. Mede bevat echter geen druiven, maar honing en water dat de medeblander laat vergisten. Doordat er zoveel soorten honing bestaan, van heidehoning tot eucalyptushoning en honing van appelbomen, varieert de smaak van de mede. Ook de tijd dat je de honingdrank bewaart speelt mee, waarbij een oude variant een vollere smaak heeft. Ten slotte kan de smaak beïnvloed worden door de toevoeging van fruit of kruiden. Mededrank met fruit heet ook wel Melomel.

Van Hindoe tot Viking: iedereen hield van de goddelijke honingdrank

Mede is geen nieuwe drank, maar wordt al eeuwenlang in veel landen gemaakt. In oude hindoeïstische geschriften uit 1000 jaar voor Christus heet het drankje maddhu. Ook de Grieken, Romeinen en Noord-Europese stammen konden de smaak van honingdrank zeer waarderen. In Noorse mythen is mede een godendrank die bij de oppergod Odin wijsheid naar boven doet komen. Het drankje zou door dwergen bereid zijn uit honing en het bloed van Kwasir, een mythisch wezentje dat bemiddelde tussen twee godenfamilies. Naast de Vikingen staan ook de Friezen en de Saksen bekend als volken die mededrank dronken.

Heathen Mead laat Nederland kennismaken met kwaliteitsmede

Oorspronkelijk komt mede uit Azië, maar het zachte, zoete brouwsel heeft zich over de hele wereld verspreid. In Ethiopië werd het bijvoorbeeld duizenden jaren geleden al gedronken. In Amerika zijn de laatste decennia steeds meer medebrouwerijen opgericht, waar je als een Viking van de historische drank kan genieten. Het bedrijf dat zich in Nederland bezighoudt met het op de markt brengen van het alcoholische drankje, is Heathen Mead. Elvira en Björn bedienen via hun webwinkel de Nederlandse markt met kwaliteitsmede, die netjes en snel bij je thuisbezorgd wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.